ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

Op de NAGO-website is het archief van Karel Suyling - na een korte afwezigheid - weer zichtbaar. Het grafische gedeelte van het archief is in 1998 ontsloten. Het archief is nu uitgebreid met een tweede, niet eerder getoond gedeelte van het archief.

Opdrachtgevers

Dit tweede deel van het archief bestaat uit industriële werktekeningen behorende bij de opdrachten van onder andere Citroën en Kipp & zonen BV. Citroën was een belangrijke opdrachtgever van Karel Suyling in de periode 1954-1972. Ieder type auto kreeg van Suyling een eigen advertentievorm. Dit leverde een veelheid aan reclameontwerpen op. Naast werktekeningen en affiches bevat het archief 3D objecten waaronder een mascotte in de vorm van een eend voor Citroën, modellen van productverpakkingen voor Duyvis en verschillende industriële modellen van medische meetapparatuur voor de opdrachtgever Kipp & zonen BV.

Deelarchief Charles Jongejans

In dit archief bevindt zich ook een interessant deelarchief dat bestaat uit de industriële ontwerpen en foto’s van ontwerpen van Charles Jongejans. Suyling was bevriend met Jongejans met wie hij de interesse voor het ontwerpen van ingewikkelde meetapparatuur deelde. In dit deelarchief zijn voornamelijk industriële ontwerpopdrachten uit de periode rond 1960 beschreven. Opdrachtgevers waren onder meer Honeywell, Homef en Lemu. Voor Honeywell en Homef maakte Jongejans schetsen van huishoudelijke apparaten. Eerst tekende hij ontwerpen op schetspapier en in schriften alvorens meer gedetailleerde ontwerpen te maken. De schommelbank Marquise van Lemu is in elk ontwerpstadium in dit archief te vinden, van de eerste schets tot het uiteindelijke reclamemateriaal voor de verkoop van het product. Typerend voor de ontwerpen van Jongejans is het gebruik van fotografisch materiaal. Een voorbeeld daarvan is de informatieomslag behorende bij de schommelbank waarbij fotografisch materiaal onderdeel is van de layout op de omslag.

Een blik op het archief

Op de NAGO website kunt u nu het archief doorzoeken. Wilt u een blik werpen op de objecten en documenten? Dan kunt u het archief inzien bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Tevens zijn twee ontwerpen van Karel Suyling te zien bij de historische overzichtstentoonstelling 100 Years of Dutch Graphic Design in het Graphic Design Museum te Breda van 30 maart 2009 tot 6 juli 2009. Hier worden storyboards getoond uit 1967 voor televisiereclames van de Citroën voor o.a. de modellen Dyane6, 2cv en ID/DS.

Bernadine Ypma, maart 2009