ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS
archiefnr.: 30
begin datum: circa 1963
eind datum: circa 2010
omvang: 65 dozen en affichemappen
archiefvormers: Anthon Beeke, Studio Anthon Beeke, Beeke en Van Bree BV Amsterdam, Anthon Beeke en Assosiates
conditie:

GOED

SAMENVATTING

Anthon Beeke (Amsterdam 1940) was jarenlang één van Nederlands meest spraakmakende grafische ontwerpers. Beeke beschouwt zichzelf als autodidact. Na een korte periode de avondopleiding grafisch ontwerpen aan het Kunstnijverheidsonderwijs te hebben gevolgd, leert hij het vak in praktijk, onder meer als assistent van Jan van Toorn. In 1963 vestigt Beeke zich als zelfstandig ontwerper in Amsterdam. In 1976 wordt Beeke korte tijd adjunct-directeur van het ontwerpbureau Total Design. Waar Total Design een meer functionele, analytische stijl hanteert, volgt het werk van Beeke een vrijere, meer intuïtieve benadering. In deze periode maakt hij zijn spraakmakende affiches voor Zuidelijk Toneel Globe en Toneelgroep Amsterdam. In 1989 richt Beeke Studio anthonBeeke op. Hij is ontwerper van onder meer tentoonstellingen, boeken, huisstijlen, postzegels en reclamecampagnes. Als docent is Beeke in de periode 1968-1991 verbonden aan verschillende academies in Nederland en de Verenigde Staten. Op 1 februari 2010 heft Beeke studioBeeke in Amsterdam op. Zijn ontwerpen, met name de affiches voor opdrachtgevers in de culturele sector, kregen internationale erkenning en werden meermalen onderscheiden. Het archief van Anthon Beeke is in 2010 overgedragen aan NAGO en in 2011 zijn in de eerste fase, de affiches, door het NAGO ontsloten. In 2012 is de klantenadministratie en het beeldmateriaal beschreven (de tweede fase). In de toekomst zal het klein drukwerk worden ontsloten. Het archief is binnenkort raadpleegbaar bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

INHOUD

In het archief bevinden zich ruim 300 affiches, correspondentiestukken, administratieve stukken (o.a. factures, offertes en urenoverzichten) en beeldmateriaal (foto’s, dia’s en negatieven).

De looptijd van het archief beslaat de periode 1963 -2010, de periode vanaf de vestiging als zelfstandig ontwerper tot de opheffing van studioBeeke in februari 2010. De correspondentie, de administratieve stukken en het beeldmateriaal dateren met name uit de periode 1989-2010, de tijd van studio anthonBeeke.

Totaal zijn 314 objecten en 114 dossiers beschreven. Het archief is verpakt in 65 dozen en mappen: 25 standaard staande archiefdozen, 15 grote affichemappen, 12 standaard liggende archiefdozen, 11 kleine prentendozen en 2 tekeningendozen.

 

BEWERKING


Voor de eerste fase van het project zijn in 2010 en 2011 door het NAGO ruim 300 affiches geselecteerd en beschreven. In 2012 is (een deel van) de klantenadministratie en het beeldmateriaal beschreven.

De beschrijving van het archief is ingedeeld in drie hoofdrubrieken:

De affiches zijn ondergebracht in de hoofdrubriek Opdrachten & projecten. Deze rubriek is onderverdeeld in vier subrubrieken die de loopbaan van Anthon Beeke volgen, namelijk de verschillende bureaus waar hij achtereenvolgens werkzaam was. Daarbinnen bevinden zich subrubrieken per opdrachtgever zodat de affiches voor één opdrachtgever bij elkaar zijn beschreven. Als er voor een bepaalde opdrachtgever maar een affiche in het archief zit dan is deze beschreven in de subrubriek Diverse opdrachtgevers.

De klantenadministratie uit de periode 1989-2010 wordt beschreven in de hoofdrubriek Bureaudocumentatie. Deze rubriek is verder onderverdeeld in twee subrubrieken, te weten Opdrachten en Projecten en overige stukken. De rubriek Opdrachten is verder alfabetisch ingedeeld per opdrachtgever zodat de stukken met betrekking tot een opdrachtgever bij elkaar staan.

Alle foto’s, dia’s en negatieven zijn ondergebracht in de derde hoofdrubriek Beeldmateriaal. De dossiers zijn zoveel mogelijk alfabetische op opdrachtgever onder elkaar gezet.


PUBLICATIES

'Dutch posters 1960-1996 a selection by Anthon Beeke', 1997, door Anthon Beeke, Paul Hefting, Bis Publishers
'Ontwerpen voor het Holland Festival 1948 - 1990, Affiches', 1990, door Tineke van Manen, William Rothuizen, Uitgeverij Boxhorn
'Holland in Vorm: vormgeving in Nederland 1945 - 1987', 1987, 296 pagina's, door Gert Staal, Hester Wolters, Stichting Holland in vorm
''Affiches van Anthon Beeke' verteld aan Pieter Brattinga', 1993, door Pieter Brattinga, Print Gallery
 

OVERZICHT ARCHIEF ANTHON BEEKE