BIOGRAFIE
Fotograaf, graficus en schilder.
Ralph Prins is veertien als de oorlog uitbreekt; hij wordt naar Theresiënstad gedeporteerd. Een gelukkig toeval zorgt echter voor zijn bevrijding uit dit kamp. In 1944 stellen de duitsers één trein beschikbaar voor vertrek naar Zwitserland. Diegene die meewil moet een goede reden opgeven. Ralph Prins vertelt de Obersturmführer dat hij geboren is om kunstenaar te worden en dat hij daarom naar de Kunstgewerbeschule in Zurich wil, destijds de beste school die er is. Ralph mag met zijn moeder en grootmoeder met die trein mee. Na de bevrijding keert Prins terug naar Amsterdam en krijgt les aan de Kunstnijverheidsschool, onder andere van Mart Stam. Willem Schrofer adviseert hem echter naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag te gaan. Opvallend is zijn keuze in 1950 voor de École de Mime Etienne Decroux in Parijs. Hierover zou hij later zeggen: “Veel antwoorden op vormgevingsproblemen zitten verstopt in de grammatica van de mime.”
In 1951 werkt hij kort als industrieel vormgever bij Olivetti in Ivrea. In dat zelfde jaar wordt hij benoemd tot jurylid van de Triennale di Milano. Prins werkt hierna enige jaren als coördinerend vormgever voor het Vroom & Dreesmann concern. Hij ontwerpt drukwerk, verpakkingen, etalages en interieurs. In 1953 vestigt hij zich als zelfstandig beeldend kunstenaar in Den Haag. Zijn bekendste vrije werk is het Nationaal Monument Westerbork uit 1970.
zijn werk
"In het typografische concept van Ralph Prins bestaat geen lelijke letter. Immers, wanneer een letter van welke vorm dan ook op de juiste plaats wordt toegepast, draagt ze zinvol bij aan de communicatie waarvoor ze werd gedacht. Door zijn jarenlange experimenten met letters en teksten, voelt hij zich vrij en leerde hij gedrukte teksten te beschouwen als 'honderd procent levende materie'."
Petri Leijdekkers 'De regels van zijn spel' in: tent. cat. Homo Ludens Ralph Prins , Uden (Museum de Pronkkamer) 1992
"Nog steeds ga ik bij het layouten van korte teksten altijd van het hardop lezen uit en leg de natuurlijke rustpauzes vast. Daarna tracht ik de akoestische vorm synchroon te maken met de esthetische... De invloed van een lettertype is zó ingrijpend, dat alleen al door de keuze van de letter een illustratie waarde ontstaat."
Ralph Prins 'Typografische vingeroefeningen' Ralph Prins (cataloguskrant o.a. ABK Academie Minerva Groningen) Den Haag 1986
"Ralph Prins heeft zich doen kennen als een ontwerper die zijn vak verstaat. Hij kan tekenen, hij weet de camera op een suggestieve wijze te hanteren, hij weet een tekst goed in het vlak te plaatsen, hij kent de geheimen van het drukken en maakt een doeltreffend gebruik van die kennis. Hij is veelzijdig, zowel in zijn technische mogelijkheden als in de opdrachten die hij aanpakt en blijkbaar ook aan kan."
Dick Dooijes 'Eureka' Ralph Prins (cataloguskrant o.a. ABK Academie Minerva Groningen) Den Haag 1986
OPLEIDING
1944, Kunstgewerbeschule, Zurich; 1945 Kunstnijverheidsschool, Amsterdam (onder Mart Stam en Wim Jaarsveld); Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag (onder Gerrit Kiljan, Paul Schuitema en Gerard de Vries); 1950, École de Mime Etienne Decroux, Parijs
OPDRACHTGEVERS
1970, Nationaal Monument Westerbork
FUNCTIES
industrieel vormgever bij Olivetti;
jurylid van de Triennale di Milano;
coördinerend vormgever Vroom & Dreesmann;
zelfstandig beeldend kunstenaar.
DOCENTSCHAPPEN
1960-1963: docent Industriële Vormgeving, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag
1966-1986: docent Publiciteitsvormgeving, Academie voor Beeldende Kunsten Minerva, Groningen
gastdocent Royal Academy of Art, Londen; Academy of Art, Brighton; Rietveld Academie, Amsterdam; Academie van Beeldende Kunsten, ’s-Hertogenbosch; Academie van Leningrad; Universiteit van de Nederlandse Antillen en Betsalel in Jerusalem;
fotografie aan de Vrije Academie, Den Haag.
LIDMAATSCHAPPEN
1975 – 1979, voorzitter van de Beroepsfotografen Nederland.
TENTOONSTELLING
1963 'Ralph Prins typografie en affiches' Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag
1976 'Ralph Prins (Haags Atelier nr. 31)' Gemeentemuseum, Den Haag
1982 'Ralph Prins’ Akademie für das grafische Gewerbe, München
1984 RO theater, Rotterdam
1986 (overzichtstentoonstelling) Gutenbergmuseum, Mainz
1987 'Ralph Prins portret van een kunstenaar' De Zonnehof, Amersfoort
1990 'Verwondering Ralph Prins' de Kijkzaal, Wolvega
1992 'Homo Ludens Ralph Prins' museum de Pronkkamer, Uden
1996 'Theater overzichtstentoonstelling' in Pulchri Studio, Den Haag
1997 ‘Reactie’, Grafisch Museum, Groningen
LITERATUUR
gesprek tussen Ralph Prins en Guus Ros; ‘Senior ontwerper gevraagd, aflevering 4; januari 2004