ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

Benno Wissing (1923) heeft zich altijd met meerdere disciplines beziggehouden. Op de Rotterdamse Academie volgde hij lessen bij verschillende richtingen en in de jaren daarna was hij actief als schilder, tekenaar, decorontwerper en graficus. In de jaren vijftig koos hij ervoor zich vooral toe te leggen op het ontwerpvak. Daarbij werd hij beïnvloed door het idealisme van de wederopbouwperiode. Hij vond de beeldende kunst te geïsoleerd en was van mening dat je als ontwerper meer voor de samenleving kon betekenen. Toch bleef hij actief op meerdere gebieden: hij ontwierp niet alleen drukwerk, maar verzorgde ook interieurs en driedimensionale ontwerpen. Enkele van zijn opdrachtgevers waren het Museum Boijmans - van Beuningen, het Rotterdams Ballet Ensemble, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, theatercomplex De Doelen, AHOY, Metz & Co, het literaire tijdschrift Gard Sivik, de Rotterdamse Gemeentedrukkerij en de Erasmus Universiteit.
In 1963 was Wissing betrokken bij de oprichting van Total Design. Kenmerkend voor dit bureau was de interdisciplinaire en gestandaardiseerde manier van werken. Wissings werkwijze sloot daar goed bij aan: hij kreeg al snel de naam van systeemtheoreticus en partijfilosoof. Wissing ervoer echter de de standaardisatie- en normalisatiedrang van het bureau soms als te dogmatisch. Hij was van mening dat een opdracht niet categorisch benaderd kon worden en hechtte meer waarde aan een inventieve omgang: voor elk opdracht bestond een eigen, juiste oplossing. Onder Total Design was Wissing verantwoordelijk voor onder andere het nieuwe beeldmerk van de Steenkolen Handels-Vereeniging, de gehele huisstijl van PAM en de vernieuwende bewegwijzering voor Schiphol.
In 1972 verliet Wissing Total Design. Hij begon met ex-Total Designers Hartmut Kowalke, Anne Stienstra en John Stegmeijer zijn eigen bureau W.K.S.S. In 1978 vertrok hij naar de VS om aan de Rhode Island School of Design les te geven. Hij bleef ook ontwerpen: tot 1980 nog voor W.K.S.S., daarna in de VS. Na een teleurstellende samenwerking met Malcolm Grear, begon hij een succesvol bureau met Peter Gengler: de Wissing Gengler Group, Inc.

Het NAGO wenst de familie en vrienden van Benno Wissing veel sterkte toe.