ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

Op woensdag 18 april overhandigde ontwerper Ko Sliggers zijn archief aan het NAGO. Naast twee dozen met verse eitjes van zijn boerderij in Groningen overhandigde hij ons ook tientallen dozen en enkele rollen affiches. De eitjes zijn inmiddels op, maar aan het archief wordt nog hard gewerkt. Half juli verwachten we klaar te zijn.

Ko Sliggers heeft in verschillende periodes als zelfstandig ontwerper gewerkt, maar is ook in dienst geweest bij Studio Dumbar, Studio Anthon Beeke, en VBAT. Daarnaast was hij actief als docent ruimtelijk ontwerpen bij de academie in Rotterdam en Academie Minerva in Groningen en als gastdocent aan academies in Den Bosch, Breda en in Poznan in Polen. Naast deze werkzaamheden heeft hij ook enkele jaren als chef-de-partie gewerkt in restaurants in Rotterdam, Frankrijk en Italië.  
Sliggers’ veelzijdigheid is goed vertegenwoordigd in zijn archief. Het strekt zich uit van een prijswinnende kindertekening en academiewerk, via ontwerpen voor het Holland Festival en KPN,  tot aan opdrachten voor de stadsschouwburg van Amstelveen, Essent en ING Bank. In het archief zitten onder andere ontwerpen voor affiches, postzegels, briefpapier, lettertypen, tentoonstellingsinrichtingen, huisstijlen en websites. Tevens aanwezig zijn foto’s en dia’s, onderscheidingen, overzichten van biënnales en tentoonstellingen, artikelen en aantekeningen waarmee de academielessen zijn voorbereid, en publicaties over Ko Sliggers.

De ontsluiting van het archief van Ko Sliggers maakt deel uit van de samenwerking met Museum de Beyerd, het toekomstige museum voor grafische vormgeving.

In september zal een boek van Ko Sliggers verschijnen: Sus domesticus. Het varken op tafel (Mets&Schilt). Hierin zullen niet de ontwerpen van Sliggers aan bod komen, maar zal zijn liefde voor koken en eten centraal staan. Het boek toont hoe hij twee van zijn eigen varkens liet slachten en daarna volledig verwerkte tot diverse lekkernijen. Met de Franse charcutier waarmee Sliggers dit project heeft uitgewerkt, zal hij in het voorjaar van 2008 in Frankrijk een restaurant beginnen.