ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

TelDesign was het eerste ontwerpbureau in Nederland. Het werd in 1962 opgericht toen de industrieel ontwerpers Emile Truijen en Jan Lucassen besloten samen te werken. Aanvankelijk beperkte het bureau zich tot industriƫle opdrachten, maar al snel werd de professionele samenwerking tussen verschillende ontwerpdisciplines steeds belangrijker. Na een geslaagd huisstijlontwerp voor de Nederlandse Spoorwegen werd de grootschalige, gesystematiseerde aanpak kenmerkend voor het bureau. Veel soortgelijke bedrijven als de NS volgden, zoals de Hollandse Beton Groep en supermarktketen Simon de Wit.
In de jaren zeventig was bij het bureau zowel een functionele, als een vrije, versierende richting aanwezig. De laatste werd vooral vertegenwoordigd door grafisch ontwerper Gert Dumbar. Met zijn vertrek en de komst van directeur Andrew Fallon keerde het bureau terug naar een systematisch en functionalistisch ontwerp, zonder daarbij het creatieve aspect uit het oog te verliezen.
De balans tussen creativiteit en functionaliteit is altijd kenmerkend gebleven voor het bureau. Aan het eind van de jaren tachtig wordt weer ruimte gemaakt voor speelsheid en illustraties. Samen met de allesomvattende en systematische benadering van opdrachten zorgt dit voor een herkenbare kleurrijke en vernieuwende stijl.
Deze manier van werken heeft ervoor gezorgd dat TelDesign grotere klanten heeft weten aan te trekken. Met de komst van ontwerper Paul Vermijs werden vanaf de jaren tachtig veel opdrachten van de overheid binnengehaald. Grote bedrijven en instellingen als NUON, Kadaster en Dura Vermeer volgden. Vermijs ging vanaf 1988 samen met Andrew Fallon leiding geven aan het bureau.
De laatste jaren heeft TelDesign zijn werkwijze uitgebreid naar de begeleiding van complexe communicatievraagstukken en grote veranderingsprocessen van bedrijven en instellingen. Daarbij staan effectiviteit en creativiteit hoog in het vaandel. Sinds 2003 leidt Vermijs het bureau samen met Jaco Emmen, die binnen het bureau al eerder de functie uitoefende van ontwerper, projectleider en creatief directeur.

De verhuizing van TelDesign naar Rotterdam vormde voor het ontwerpbureau een goede gelegenheid hun archief aan het NAGO over te dragen. Op 18 juni werden de archiefdozen tussen de verhuisdozen weggehaald en overgebracht naar onze werkruimte in Utrecht.
De ontsluiting van het archief van TelDesign past binnen het plan van het NAGO om het werkgebied uit te breiden naar archieven van illustratoren en industrieel ontwerpers. Voor dergelijke archieven is tot nu toe nog onvoldoende aandacht geweest. Het NAGO heeft een inventarisatie gemaakt van de archieven waarvan het wenselijk is dat ze de komende jaren worden verworven. Daarbij is een onderscheid gemaakt tussen de snelheid waarmee actie moet worden ondernomen. Het archief van TelDesign stond hoog op deze lijst.