ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS


Wild Plakken heeft in 2006 een belangrijk deel van zijn archief aan het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) overgedragen. Dit ontwerperscollectief wordt wel gezien als de Amsterdamse tegenhanger van Hard Werken in Rotterdam. Waar Hard Werken stond voor de no-nonsens aanpak was Wild Plakken synoniem voor het activisme en ontwerpen vanuit een maatschappelijke ideologie. De naam werd bedacht door  Frank Beekers in 1981 toen Drukkerij Lecturis een publicatie maakte over het Rotterdamse Hard Werken en over het genoemde driemanschap, toen nog zonder naam.
Wild Plakken was een samenwerkingscollectief. De kern werd vanaf 1977 gevormd door Lies Ros, Rob Schröder en Frank Beekers, drie ontwerpers gevormd op de Rietveld Academie. Na het vertrek van die laatste werd het collectief aangevuld met Caroline Boone (1988-1989), Hanne Lijesen (1988-1993) en part-time lid Max Kisman (1992-1996).
Het archief van Wild Plakken beslaat globaal de periode 1977 - 1997 en geeft inzicht in de maatschappelijke bewegingen van de jaren '70 en '80. Het betreft vroeg werk, foto- en werkmateriaal, tentoonstellingsmateriaal, documentatie  en verzamelde archivalia. De ontsluiting daarvan werd mogelijk door subsidie van het ministerie van OCW, in samenwerking met De Beyerd, museum voor grafische vormgeving.

Paul Hefting organiseerde deze zomer een reunie met de harde kern van Wild Plakken en schreef een tekst over dit collectief. Ontwerper Haico Beukers (Beukers-Scholma) combineerde deze tekst met de archieflijst en een honderdtal aansprekende afbeeldingen van het werk van Wild Plakken tot een fraai vormgegeven boekje.

Reserveren voor deze middag is noodzakelijk en is tot uiterlijk woensdag 9 november mogelijk, bij het NAGO. Telefoonnummer: 030 2444444 of e-mail: bureau[at]nago.nl