ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

Joop Istha (Amsterdam 1933) behoort tot de eerste generatie industrieel ontwerpers in Nederland, die na de Tweede Wereldoorlog massaconsumptieartikelen ontwierp waarbij vorm en functie even belangrijk zijn. Na begin jaren vijftig als stagiair bij Philips te hebben gewerkt, bekleedde hij diverse technische functie bij Van der Heem, waar hij voor het merk Erres o.a. radio’s, tv’s en later ook wasmachines ontwierp. Vervolgens voorzag hij vele Europese fabrikanten van ontwerpen, hoofdzakelijk op het gebied van elektrische apparaten, zowel huishoudelijke als technische. Van zijn hand zijn strak vormgegeven centrifuges, koelkasten, stofzuigers, radio’s, tv’s, scheer- en ontharingsapparaten, boor- en zaagmachines, armaturen voor lampen en meubilair.

Het boek is een tweetalige (ned/eng) harcover geworden met veel afbeeldingen van ontwerpen en producten van Joop Istha en teksten over zijn loopbaan van Frederike Huygen en Kiko Luijten.

Archief Joop Istha is de eerste publicatie van het Louis Kalff Instituut, erfgoedcentrum voor industriële vormgevingsarchieven. Het Louis Kalff Instituut wordt ondersteund door Design Cooperation Brainport; het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO); Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Premsela maakt zich binnen het Louis Kalff Instituut sterk voor het toegankelijk maken van vormgevingserfgoed voor een groter publiek.

Productdetails

Titel: Archief Joop Istha

Auteurs: Frederike Huygen & Kiko Luijten

Druk/editie: 1

ISBN: 9789074009829

Uitgever: [ZOO] producties

Taal: Nederlands/Engels

Genre: Vormgeving en design

Verschijningsdatum: 26 oktoberr 2011

Bindwijze: Hardback

Het boek is voor € 18,- te koop bij de betere boekhandel, of op internet te bestellen.