ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

Lancering Louis Kalff Instituut

Op 15 april a.s. vindt in het Van Abbemuseum in Eindhoven de lancering plaats van het Louis Kalff Instituut. In dit instituut, dat gehuisvest wordt bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, staat het behoud en beheer van bedreigd industrieel vormgevingserfgoed centraal.

Louis Kalff Instituut
Het Louis Kalff Instituut i.o. – genoemd naar ir Louis Christiaan Kalff (1897-1976), meer dan veertig jaar het artistieke geweten van Philips - gaat archiefmateriaal van nationaal belangrijke productontwerpers ontsluiten en het gebruik ervan stimuleren door het digitaal beschikbaar stellen voor educatie, onderzoek en presentatie, in onder meer publicaties, lezingen en tentoonstellingen. Het Louis Kalff Instituut i.o. gaat zelf ook initiatieven ontplooien en bij voorkeur in samenwerking met derden.
Dit initiatief in Eindhoven is uniek. Er is in Nederland geen enkel instituut dat zich exclusief toelegt op het bewaren en toegankelijk maken van archieven van nationaal belangrijke productontwerpers. Eindhoven, designstad bij uitstek, is dan ook een natuurlijke plek om dit zeer specifieke en bijzonder onderdeel van het nationaal erfgoed te huisvesten.

Symposium industriële productarchieven
Ter ere van de lancering van dit initiatief wordt op 15 april een symposium georganiseerd over het belang van het bewaren, bestuderen en presenteren van industriële productarchieven.

Gastsprekers zijn: Peter van Dam (biograaf Louis Kalff), Paul Mijksenaar (ontwerper), Timo de Rijk (VU/TU Delft), Mary-Ann Schreurs (Wethouder Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte van de Gemeente Eindhoven) en Mienke Simon Thomas (Museum Boijmans Van Beuningen).

Industrieel ontwerper Joop Istha (1933), die zijn carrière in de jaren vijftig bij Philips begon, draagt bij deze gelegenheid zijn archief over aan het Louis Kalff Instituut, Premsela en het Nederlands instituut voor design en mode.


PROGRAMMA Symposium industriële productarchieven

Plaats: Van Abbemuseum Eindhoven, afsluitende borrel in Designhuis
Datum: 15 april 14.00-17.00 (vanaf 13.30 uur inloop)

Doel

Presentatie van de plannen van het nieuwe erfgoedcentrum voor industriële productarchieven, het Louis Kalff Instituut bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Daarbij kunnen we de volgende vragen stellen: Waarom is het van belang om productontwerpen te bewaren? In hoeverre bevordert dit de kennis over industriële vormgeving? Waarom is Eindhoven – bij uitstek - daarvoor de meest geschikte plaats?

Programma

- 13.30 uur Inloop met koffie en thee

- 14.00 uur Welkom door Marcel Duijghuisen, directeur Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

- 14.10 uur Wie was Louis Kalff? Door Peter van Dam, biograaf van Kalff.

- 14.25 uur Het belang van het bewaren van industriële vormgevingsarchieven door prof. dr.Timo de Rijk, VU Amsterdam

- 14.40 uur Het eerste archief wordt vandaag symbolisch overgedragen aan Mary-Ann Schreurs,Wethouder Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte: het archief van productontwerper Joop Istha (1933).  Dankwoord door de wethouder.

 - 15.00 uur pauze

 - 15.30 uur Hans Robertus, directeur Dutch Design Week, over de rol die Eindhoven vervult op hetgebied van Dutch Design

- 15.40 uur Marie Christine van der Sman, directeur van het NAGO, over de rol van het NAGO binnen het Louis Kalff Instituut

- 15.50 uur Job Meihuizen, programmamanager Premsela, over het nationale belang van het Louis Kalff Instituut

 Twee case studies over nuten functie van industriële archieven:

- 16.00 uur Vormgevingserfgoed (met o.a. werk van Wim Gilles) in Museum Boijmans Van Beuningen door Mienke Simon Thomas, senior curator decorative arts bij Boijmans

- 16.20 uur Ontwerper Paul Mijksenaar ‘Geen apparaat spreekt voor zichzelf (of het moet de iPhone zijn); waarom product grafiek en gebruiksaanwijzingen er toe doen en bewaard moeten blijven'

- 16.40 uur Afsluiting door Marcel Duijghuisen.

- Vertrek naar het Designhuis, op uitnodiging van Design Cooperation Brainport, met aansluitend borrel (tot 18.00 uur)

 

Het Louis Kalff Instituut i.o. en het symposium zijn initiatieven van de directies van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Design Cooperation Brainport, het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers en Premsela en het Nederlands instituut voor design en mode.

Coördinatie
M.C. van der Sman en C. Schellekens, NAGO 030-2444444

SVP vóór 8 april aanmelden via bureau@nago.nl
Er zijn geen kosten aan de deelname verbonden.