ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

Grafisch ontwerpers en ontwerpbureaus werken vanaf
de introductie van de ontwerpcomputer Aesthedes in 1982 steeds meer digitaal. Digitale ontwerpen kennen vele varianten in meerdere media: interactieve websites, 3D logo’s, multimediaal ontwerp. De houdbaarheid van digitale documenten en objecten is beperkt omdat computersoftware en hardware vernieuwen in hoog tempo.

Het NAGO gaat in de toekomst ook digital-born materiaal bewaren. Om te komen tot een methodiek ontving het NAGO op 19 maart experts op het gebied van archivering en grafisch ontwerp tijdens de meeting ‘Digital-born vormgevingserfgoed’.

De aanwezige experts waren Gerard Jan Nauta DEN, Marie Christine van der Sman NAGO, Bernadine Ypma NAGO, Hans van Vliet Studio Dumbar, Henk Vanstappen PACKED en E-David, Inge Angevaare NCDD, James Stell Data Matters, Jorien Weterings G-star, Tine van Nierop SIMIN en Martijn Arts Total Active Media.

De onderwerpen van waren conversie van bestanden, de samenstelling en type digitale bestanden die voorkomen in een vormgevingsarchief en het acquisitiebeleid. Een uitgebreid verslag is te lezen op de blog van de coordinator van het NCDD Inge Angevaare. Een artikel naar aanleiding van de middag geschreven door Bernadine Ypma verschijnt in het mei nummer van het Archievenblad.