ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

PERSBERICHT

Den Haag, 2 februari 2010

Vanaf vandaag is een selectie van het werk van Total Design, een van de eerste en bekendste ontwerpbureaus van Nederland, op de website van het Geheugen van Nederland door te bladeren. Het Geheugen van Nederland is een nationaal programma en heeft als doel om Nederlands cultureel erfgoed te digitaliseren en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Honderd duizenden historische affiches, foto’s, schilderijen, geluidsfragmenten, teksten en films, ondergebracht in zo’n 80 collecties zijn op de site te bekijken.

Total Design

De nieuwste collectie van het Geheugen van Nederland bevat de ontwerpen van Total Design: een van de eerste en bekendste ontwerpbureaus van Nederland. De bewegwijzering op Schiphol, affiches voor het Stedelijk Museum, het logo van Randstad, de cijferpostzegels uit de jaren zeventig... Het zijn allemaal voorbeelden van ontwerpen van Total Design. Het ontwerpbureau was vanaf zijn oprichting in 1963 gezichtsbepalend voor de Nederlandse grafische vormgeving. Op het Geheugen van Nederland is een collectie opgenomen van meer dan 4000 afbeeldingen, die samen een goed beeld geven van het werk van het bureau.

Zeer divers materiaal

Het grootste gedeelte van de afbeeldingen is afkomstig uit het bedrijfsarchief van Total Design. Dit door het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) ontsloten archief beslaat vooral de periode van 1963 tot de vroege jaren negentig van de twintigste eeuw toen het bedrijf veranderde in een strategisch communicatiebureau. Een deel van de afbeeldingen komt uit de archieven van individuele ontwerpers die bij Total Design werkzaam waren en betreft eveneens werk buiten hun periode bij Total Design.

De collectie bevat afbeeldingen van zogenaamde eindproducten zoals affiches, catalogi, brochures, correspondentiedrukwerk en logotoepassingen. Maar daarnaast zijn ook veel schetsen in de collectie opgenomen die een goed beeld geven van de werkwijze van ontwerpers. De opgenomen collectie toont de diversiteit aan opdrachtgevers en ontwerpers. Afgezien van de oprichters, waaronder Wim Crouwel, zijn meer dan 100 Nederlandse ontwerpers aan Total Design verbonden geweest, zoals Anthon Beeke, Daphne Duijvelshoff, Jurriaan Schrofer en Jolijn van de Wouw.

De collectie is te bekijken op www.geheugenvannederland.nl. De volledige archiefbeschrijvingen zijn raadpleegbaar via www.nago.nl.